Fermenterte granskudd, en C-vitamin bombe!

Det er i begynnelsen på juni her i Hemsedal at grana setter nye skudd. Fløyeslemyke og irrende lysegrønne, nye skudd. Visste du at de er fulle av naturlige C-vitaminer og at C-vitamininnholdet blir mangedoblet hvis de fermenteres? Ikke la superkokkene få ha disse næringsrike og dekorative vekstene for seg selv. Høst av de du også!

Det tar ikke så mange minuttene å plukke noen liter med granskudd når de er på sitt beste. Men husk å spør grana om lov til å plukke “barna” hennes! Det lærte jeg av urtemedisiner Mari Jerstad at man skulle spørre om. Alltid når man skal høste noe i naturen – spør om lov. Jeg må ærlig innrømme at jeg glemmer det av og til…… men da ber jeg om tilgivelse.

Selvfølgelig kan du spise de ferske eller bruke de som garnityr eller tilbehør i matretter. Det er jeg ikke så god på, men jeg elsker å fermentere de. Da tar jeg ikke bare være på alle de gode næringsstoffene, men øker de i tillegg. For det er noe av det som er bra med fermentert mat, at fermenteringsprosessen gjør næringsstoffene mer tilgjengelig og letter opptaket i fordøyelsen. Og fermenteringen konserverer også råvaren og den kan oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.

Sånn fermenterer du granskudd:
Kok opp vann og avkjøl til romtemperatur. Tilsett ca 20 gram uraffinert mineralsalt (kjøp på helsekost) pr liter vann. Ha de nyplukkede granskuddene i et passe stort glass sånn at når du trykker de sammen så er det noen få cm opp til kanten av glasset. Fyll på med vann tilsatt salt til granskuddene er helt dekket. Legg på et kålblad på toppen for å holde alle granskuddene under vann. Sett på et press, for eksempel et glass med vann i, som holder alt under vann. Det er kjempeviktig at alle granskuddene er under vann. Ingen granskudd skal ligge i vannoverflaten. Hvis det gjør det, dannes det lett mugg.

La stå på kjøkkenbenken i 2-5 dager. Du ser når det begynner å boble i glasset, da er fermenteringsprosessen i gang. Når boblingen og “livet” avtar, da er fermenteringsprosessen på hell og det er tid for å ta av presset, ha på et tett lokk og sette glasset i kjøleskapet. Hvis det under fermenteringsprosessen dannes mugg på toppen (mugg har pels), så må du dessverre kaste alt. Da har ikke fermenteringsprosessen vært vellykket. Hvis det imidlertid dannes et hvitt lag på toppen som ligner et kalklag, så er det kahmgjær, og det er helt ufarlig. Bruk bare en skje og ta det av.

Denne fremgangsmåten kan du også bruke til å fermentere andre grønnsaker. Bare kutt de opp i biter eller riv de på rivjern og bruk en 2% saltlake eller salt tilsvarende 2% av vekta på grønnsakene.

Når de ferdige fermenterte granskuddene står i kjøleskapet vil noe av væsken etter hvert forsvinne. Da kan du fylle på nytt vann med litt salt i. Det er greit at de fermenterte granskuddene er under vann. Holder seg i kjøleskapet i flere måneder.

Jeg spiser fermenterte granskudd som tilbehør til middagsmaten. 1-2-3 ss er nok. De skal ikke varmes, Da drepes de gode melkesyreproduserende bakteriene. De er naturlig probiotika for tarmen din. God apetitt!

C vitaminer fra mat, altså naturlig kilde, er beste kilden til C vitaminer er hevet over all tvil.  Og fermentering øker innholdet av C vitamin med opptil 10 ganger.  Mat er ALLTID beste kilden til næringsstoffer – det kjenner kroppen igjen, og det belaster ikke levera med å syntetisere syntetiske produkter.