Kaliumkraft – full av næring

Av skallet av rotgrønnsaker, poteter og andre grønnsaker kan du lage en næringsrik kraft. For det er nettopp i skallet på grønnsakene at mye av næringsstoffene sitter. I stedet for å kaste det mest verdifulle av grønnsakene, kan du enkelt koke en god kraft.

Et av næringsstoffene i grønnsakene er mineralet Kalium. Et mineral det er veldig lite fokus på, men som er veldig viktig for mange funksjoner i kroppen vår. Kalium er en av elektrolyttene og må være i balanse med de andre 3 elektrolyttene som er Natrium, Magnesium og Kalsium, da disse jobber sammen.

Kalium er viktig for mange funksjoner i kroppen. I tillegg til at binyrene trenger kalium, er kalium viktig for:
– regulering av væskebalansen
– regulering av hjerterytmen
– stimulering av leveren
– syre/base-balansen
– viktig for all aktivitet i hjertet, nervesystemet og muskulaturen
– benbygningen

Den største “kalium-tjuven” i kroppen vår er stress. Stress over lang tid kan senke kaliumnivået drastisk.
Kaliummangel er mye mer vanlig enn vi tror. Symptomer på kaliummangel kan være;
– trøtthet og utmattethet
– svake muskler
– mentale problemer
– søvnløshet
– hjerterytmeforstyrrelser

Å drikke eller spise kraft som er kokt av skallet til kaliumrike grønnsaker er en enkel måte å tilføre kroppen ekstra kalium :-).  Det er enklere enn du tror å lage kaliumkraft!

Du kan bruke skall av alle typer rotgrønnsaker (som for eks gulrot, kålrot, sellerirot, persillerot, rødbeter, andre beter, pastinakk, knutekål, ingefær), poteter, løk, purre, vårløk, kvitløk til å koke kraft av. Jeg bruker alltid økologiske grønnsaker eller grønnsaker jeg vet er dyrket uten bruk av sprøytemidler.

Gronsaker til kaliumkraft

Vask grønnsakene godt og skrubb vekk eventuell jord. Skjær vekk det som er råttent, hvis det er noe. Det er kun skallet og eventuelt annet avskjær som brukes til å koke kraft på. Et tips er å koke kraft av skallet fra grønnsakene når du lager bakte rotgrønnsaker som tilbehør til middag. Ha grønnsaksskallet og det du ønsker å koke kraft på i en passende kjele. Hell over væske sånn at det dekker grønnsaksskallet. Du kan enten bruke rent vann, kraft kokt på kjøttbein eller en blanding. Det gjør krafta enda mer næringsrik hvis du bruker kraft kokt på bein.

Kjøttkraft som base

Tilsett grønnsak-skall

       Hell over vann sånn at det dekker skallet godt. Jeg brukte ca halvparten kraft kokt på kjøttbein og halvparten vann i denne kraft”koka”:  Kok sakte opp og la gryta småkoke/trekke på svak varme i ca 20 minutter. Du kan også tilsette litt uraffinert mineralsalt og tørkede eller friske krydderurter som du liker, helt på slutten av koketiden for å få mer smak på krafta.

Næringsrik kalium kraft

Avkjøl og sil av sånn at du sitter igjen med bare kraften. Skallet kaster du, eller la det helst gå i komposten eller bokashi-bøtta da det er organisk avfall som egner seg for resirkulering/gjødsel. Drikk en kopp kaliumkraft, enten varm eller kald, en gang per dag eller bruk den som base for suppe eller gryte. Kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Kraften kan godt fryses ned i mindre porsjoner og tas opp etter hvert.

God apetitt!

Hvordan kan du vite om du mangler kalium?
Siden kalium er et intracellulært mineral, vil en serum blodprøve hos legen nesten alltid være innenfor referanseområdene. En hårmineralanalyse kan være en nyttig prøve som viser nivåer av både kalium og de andre elektrolyttene over tid.

Kilder:

  • Wilhelmsson, Peter. Näringsmedisinsk oppslagsbok, 2011.
  • http://www.friskogfunksjonell.no/kalium/