Kombutcha, den helsebringende drikken!
Kombutcha er blitt en av mine favorittdrikker. Ja, det tilhører mitt morgenrituale å drikke et glass kald kombutcha på tom mage.
Opprinnelsen til Kombutcha ligger over 2000 år tilbake i tid, og den kommer fra østen. Det er en fermentert, probiotisk drikk som lages av søt te som tilsettes en bakterie- og gjærkultur og la den gjennomgå en melkesyregjæring. Det syrlige elementet er først og fremst eddiksyre, som både holder alkoholnivået nede og som gjør bakterie- og gjærkulturene mer robuste mot forurensning av uønskede kulturer.
Et fordøyelsessystem i godt hold er selve nøkkelen til et godt immunforsvar, og mye luft i magen kan være et symptom på dysbiose, en overvekt av sykdomsfremkallende bakterier i tarmen. Vi kan restaurere fordøyelsen med et inntak av probiotika, mikrokultur som styrker magens egen.
Under fermentering av kombucha-te dyrker vi fram en hær av innsatsvillige probiotika-mikrober. Utgangspunktet er en såkalt SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast) en morkultur, som i form mest minner om en glassmanet. Energien vi fôrer kulturen med er sukker.
For å lage en batch kombucha trekker du helt vanlig økologisk svart eller grønn te og tilsetter sukker. Unngå kunstig aromatiserte teer. I den avkjølte teen legger du en SCOBY. En merkverdig skapning, opp mot fem centimeter tykk og skiveformet, og kan minne om oppbløtte gelatinplater i konsistens. I den nye bryggen vil det etter hvert danne seg en ny SCOBY på toppen av glasset.
Den holder orden på magen din og smaker friskt og veldig godt. Det aller meste av sukkeret som tilsettes blir fortært av gjæren, og noe blir omdannet til alkohol. Alkoholprosenten er svært lav, på linje med den som dannes i kefir, under 1%.
Noen få kan ha milde allergireaksjoner på kombucha og det tilrådes å starte veldig forsiktig, bare et par slurker i starten.
Oppskrift på Kombutcha
- 1,5 l kokt vann
- 2 teposer eller 2 -2 ts med sort te (organisk te)
- 5 toppede spiseskjeer sukker
- 1 stk SCOBY
Du trenger et glass som er minst 1,5 l (jeg bruker ofte et 2-liters norgesglass)
Fremgangsmåte:
- Kok opp vannet og tilsett teposene eller løs te. La trekke i minst 15 min. Ta ut teposene eller sil vekk den løse teen.
- Ha i sukkeret og rør godt.
- Kjøl væsken ned til romtemperatur
- Hell væsken i fermenteringsglasset samt minst 1,5 dl ferdig kombucha fra forrige brygg. Legg så scobyen i fermenteringsglasset. Dekk til med et klede eller et løst lokk. La stå på et rolig sted i romtemperatur i 1-3 uker. Du skal helst ikke røre den. Smak forsiktig etter 1-2 uker, og ta opp scobyen når du syns kombutchaen er klar. Hell på flaske, tett kork og sett den i kjøleskapet.
- Ta alltid vare på nok ferdig kombutcha til neste brygg.
- Det danner seg en ny scoby på toppen av «bryggen» hver gang. Scobyer kan oppbevares på glass med ferdig kombutcha og ny søt te i romtemperatur ganske lenge. (Scobyhotell 😊)
Hvis du ønsker det så kan du tilsette smak til kombutchaen ved å 2.gangs fermentere bryggen. Det gjør du ved å tilsette litt frukt eller bær oppi flaska med kombutcha og la den stå med tett kork i romtemperatur i 2-5 døgn. NB! den tilsatte frukten/bærene inneholder sukker som er næring til melkesyrebakteriene og det vil dannes karbondioksyd…… så husk å slipp ut gass minst en gang pr dag. Ellers kan i verste fall flasken eksplodere. Etter 2-5 dager settes flaskene i kjøleskap og kan oppbevares der i flere uker. Husk bare å sjekk trykket. Jeg pleier ikke å 2.gangs fermentere kombutchaen min. Jeg syns den smaker SÅ friskt og godt naturell. Men jeg vet at mange foretrekker å tilsette smak.
For å komme i gang med kombutcha er det enklest å få tak i en SCOBY. På facebookgruppen @fermentering kan du f.eks spørre om det er noen i nærheten av der du bor som hr en Scoby å gi bort. Det er også mulig å få sendt en scoby, men det er ikke så mange som ønsker å sende væske i posten.
Ønsker du å lære mer om fermentering så kan jeg anbefale Bente Brunvoll sin blogg fermentering.com. Her er hennes blogg om Kombutcha:
https://fermentering.com/blogg/2018/3/3/lag-din-egen-kombucha-slik-gjr-du
Ønsker du å få mine bloggartikler og annen info fra Fjellfrisk direkte inn i din innboks? Legge igjen e-post adressen din HER.
Følg gjerne Fjellfrisk på Facebook @fjellfrisk og Instagram (Fjellfrisk Naturterapi) også 🙂