Magnesium, mineralet mange mangler!

Magnesium er et av de viktigste mineralet i kroppen vår og brukes i over 300 ulike fysiologiske prosesser. Magnesiummangel er veldig vanlig i dag og er ifølge Dr Carolyn Dean, MD, ND en epidemi i vår vestlige verden.

Ifølge amerikanerne Morley Robbins, MBA, CHC, også kjent som «the magnesium man» og nevrokirurg Norman Shealy, MD, PhD, er nesten alle kjente sykdommer forbundet med magnesiummangel. Dette kan i første omgang høres ut som en drøy påstand, men den gir mening når man ser på alle funksjonene i biokjemien i kroppen vår som trenger magnesium.  Dette forklarer også hvorfor det er så mange symptomer som oppstår ved magnesiummangel.

Denne listen over symptomer som er relatert til magnesiummangel er satt opp av Morley Robbins, MBA, CHC som er grunnleggeren av theRootCauseProtokol og den er basert på tilgjengelig forskning de siste hundre år.

Milde daglige symptomer Større daglige symptomer Alvorlige symptomer/

utfordringer

Livstruende symptomer/

utfordringer

Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4
Fatigue Angst & panikk anfall Arteriosklerose Alkoholisme
Forstoppelse Gikt Blodpropp ALS (Lou Gehrig’s disease)
Svimmelhet Astma Tarm problemer Alzheimers
Menstruasjonskramper Konsentrasjons-problemer Kalsifisert mitralklaff (hjerteklaff probl) Kreft  (bryst, tarm, prostata)
Ansikts Tics Ryggsmerter,  øvre del av ryggen: økt kortisol CFS/ME (Chronic Fatigue Syndrome / Myalgic Encephalomyelitis) Hjerte flimmer
Food cravings (especially sugar, caffeine, simple carbs) Ryggsmerter,  korsryggen: emosjonelt Cøliaki Hjertesvikt
Hodepine Cystitt Cerebral parese Eklampsi
Hjerte bank Øre infeksjoner Kronisk nyre sykdom Emfysem (COPD)
Hikke Gluten sensitivitet Hjernerystelse Hjerte infarkt
Hyperglykemi Høyt kolesterol Depresjon Overvekt
Hypoglykemi Hypertension Diabetes Parkinsons
Irritabilitet Søvnløshet Epilepsi Nyre svikt
Dårlig appetitt Insulin resistens Hjerte-kar sykdommer Krybbedød
Humør svingninger Migrene Mistrivsel Avmagring
Muskel kramper, spasmer Flere graviditeter (forverrer magnesium mangelen) Hjerte rytme forstyrrelser Hjerneslag
Kvalme Nerve problemer Hormonell ubalanse Akutt hjertesvikt
Nervøsitet Overvekt Hyperparathyroid (høyt stoffskifte) Ventrikulær fibrillasjon
Hukommelsessvikt og dårlig konsentrasjonsevne Osteopeni (lav beintetthet) Lavt stoffskifte
Graviditet (forverrer Magnesium mangel) PMS Nyresykdom
Raynaud’s syndrom (likfingre, dårlig sirkulasjon) Konsentrasjons problemer Leversykdom
Svak og kraftløs Pre-diabetes; insulin resistens Metabolsk syndrom
Bihulebetennelse Spontanaborter
Kjeve-øre problemer Mitral klaff prolaps (Calcified mitral valve)
Vektøkning MS (Multiple sclerosis)
Sykelig overvekt
Benskjørhet (Osteoporose)

 

Magnesium er det 4. hyppigst forekommende mineralet i kroppen vår og er det vi kaller et intracellulært mineral.  Det vil si at 99% av magnesiumen i kroppen vår er i skjelettet (ca 50%) og i vev og organer (ca 49%). Bare 1% er i blodet.

Hvordan kan du vite om du mangler magnesium?

Hos legen måles magnesium (og andre mineraler) i serum blod. Siden kroppen har høy prioritet på å ha nok magnesium i blodet, så vil en serum blodprøve ikke vise lave nivåer av magnesium. En prøve tatt i røde blodceller (intracellulært) vil ofte gi en bedre indikasjon på magnesiumstatusen i cellene og kroppen.  Derfor anbefaler vi theRootCauseProtocol å ta en Magnesium RBC prøve i stedet.

Årsak til lav magnesiumstatus?

Det kan være flere årsaker til magnesiummangel, alt fra mindre magnesium i maten enn før på grunn av at det moderne industrielle jordbruket utarmer mineralene i jorda, dårlig næringsopptak i tarmen, og ikke minst STRESS. Stress for kroppen kan være alt fra dårlig kosthold, traumer, psykiske utfordringer, arbeidsrelatert osv. Dvs både fysisk og psykisk og fellesnevneren er at ALT stress forbruker magnesium i kroppen.

Hvordan kan du øke magnesiumnivåene i kroppen din?

  1. Magnesiumrik mat

Som med de fleste næringsstoffene, anbefaler jeg alltid å begynne med kostholdet. Det er mange gode matkilder til magnesium som er lett å innlemme i kostholdet. Matvarer som er rik på magnesium er for eksempel grønne grønnsaker, 70% sjokolade, frukt (banan, aprikos, fersken, plomme), nøtter og mandler, belgvekster, potet, helkorn, kjøtt og fisk.

  1. Epsom Salt Bad

Kanskje en av de mest avslappende måtene å få mer magnesium inn i kroppen din, er å ta et Epsom saltbad. Enten som fotbad eller karbad. Epsom salter er en form for magnesium som absorberes gjennom huden mens du bader.  Dette er en del av grunnen til at Epsom saltbad er så avslappende! Hvis du også tilsetter magnesium sine co-faktorer som er Bor og bikarbonat (Natron), så har det sannsynlig enda bedre effekt.

  1. Magnesiumtilskudd

Siden det viser seg at det er veldig vanskelig å få i seg nok magnesium gjennom kosten, anbefaler jeg på et generelt grunnlag å ta magnesiumtilskudd i tillegg til magnesiumrik mat.  Magnesiumtilskudd finnes i mange ulike former og det er viktig å velge typer som er mest mulige rene, dvs at det er minst mulig fyllstoffer og at formen ikke er citrat eller askorbat. Dessverre er det nesten ingen av magnesiumtilskuddene som fås kjøpt i Norge (dagligvare, helsekost, apotek, nettbutikker) som er rene nok i min øyne som RCP-consultant.  Andre gode kilder til magnesium er mineraldråper og «rene» magnesiumoljer/spray. Ta gjerne kontakt med meg her hvis du ønsker mine anbefalinger for tilskudd.

Å øke magnesiumnivået i cellene er en av hovedformålene i the RootCauseprotocol. De andre to hovedformålene er å styrke Ceruloplasminproduksjonen i levera og å få kontroll på kobber-jern metabolismen som er avgjørende for å hindre opphopning av fritt, reaktivt jern i vev og organer. Mer om det i en senere blogg.

Kilder:
http://gotmag.org/magnesium-deficiency-101/
https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/magnesium-terapi/

Ønsker du å få mine bloggartikler og annen info fra Fjellfrisk direkte inn i din innboks, så kan du legge igjen e-post adressen din HER.

Følg gjerne Fjellfrisk på Facebook også 😊 @fjellfrisk