Styrk ditt immunforsvar 

Vi er så heldige at vi er utstyrt med et fantastisk immunforsvar. Som jobber for å holde oss friske 24 timer i døgnet. Men som alt annet så fungerer det ikke av selg selv og det er næringsstoffer som bygger immunforsvaret.  Disse bør komme fra mat. Ingen ting slår mat med de riktige næringsstoffene og da tenker jeg først og fremst på vitaminer og mineraler. De viktigste byggestoffene for immunforsvaret.

Animalsk fettFør i tiden spiste vi mye mer animalsk fett enn det de fleste gjør i dag. Fet sild var hverdagskost og kjøttet var det mer fett på enn i dag og ikke minst, de spiste hele dyret. I dette animalske fettet finner vi de fettløselige vitaminene A og D. Begge de er viktige for immunforsvaret, og de jobber sammen i kroppen.  Selv de som spiser er såkalt lavkarbo kosthold med mye fett får ofte i seg for lite av nettopp A og D vitaminer fordi de velger vegetabilsk fett (f.eks kokosolje, avocado og olivenolje)  i stedet for animalsk.  Vegetabilsk fett inneholder lite eller ingen A eller D vitamin.

At vi i dag sverger til magert hvitt kjøtt og kjøtt uten noe særlig synlig fett, gjør at vi går glipp av de verdifulle fettløselige vitaminene. I butikken selges det også lite kjøtt med naturlig fett og husdyra våre er blitt avlet på i flere tiår for å gi kjøtt med mindre fett. Gode kilder til naturlig vitamin A og D er bl.a lever, torskelever, fet fisk, smør og eggeplomme.

A-vitaminA-vitamin er et enormt viktig  fettløselig vitamin som samarbeider med D vitamin i kroppen. Begge er faktisk et hormon.  A vitamin, eller rettere sagt retinol, som er den formen A vitamin er i i animalsk mat, er veldig viktig for immunforsvaret og for slimhinnene våre. Slimhinnene er f.eks i lungene, nese, svelg og i tarmen. I tarmen finner vi jo 70-80% av immunforsvaret vårt.

Mangel på retinol (A vitamin) kan blant annet gi problemer med huden, tannkjøttet, allergier og matintoleranser, nedsatt immunforsvar, håravfall, tørre øyne og inflammasjoner (lavgradig betennelser). Listen kan gjøres lang.

Noen hevder at betakaroten i grønnsaker, f.eks gulrot, er en god kilde til A vitamin, men forskning viser at kroppen vår har veldig dårlig opptak/omdanning av betakarotener til A vitamin i forhold til retinol, som vi har veldig bra opptak av. Den desidert beste kilden til A vitamin er å spise både innmat og fettet på dyret.

D vitaminD vitamin er også viktig for immunforsvaret og solen er vår viktigste kilde til vitamin D i sommerhalvåret (solkrem blokkerer omdanningen til D vitamin), men vinterhalvåret er det mat med D vitaminer som gjelder og ikke syntetiske tilskudd. Høye doser D vitamin fra tilskudd kan skape ubalanse i forhold til retinol og det undertrykker A vitaminet.

K-vitaminEn god kilde til vitamin K er innmat. Særlig fra dyr som har gått på beite eller ville dyr. K vitaminer fra naturlige kilder styrker immunforsvaret vårt.

FiskleveroljeFiskleverolje er rik på de fettløselige vitaminene i naturlig form. Den formen kroppen vår kjenner igjen.  Fiskeleverolje er også en god kilde til omega 3. Imidlertid er de fleste fiskeleveroljene veldig raffinert sånn at de naturlige vitaminene blir drept og de blir da tilsatt i syntetisk form i etterkant.

Jeg anbefaler derfor torskeleveroljen Rosita (Extra Virgin Cod liver oil ) da den ikke er varmebehandlet og ikke raffinert og inneholder alle fettløselige vitaminer og omega 3 i sin naturlige form. Den er kaldrenset og inneholder ingen tilsetningsstoffer.

C vitaminerC vitaminer er viktig for slimhinnene våre og binyrene trenger det. Begge deler er viktige for immunforsvaret.  Den beste naturlige kildene til C vitamin er sitrusfrukt, annen frukt og bær og grønnsaker. I tillegg er det naturlige C vitaminer i lever. De fleste C vitamintilskuddene du får kjøpt på på butikken, på helsekost eller på apoteket er i form av askorbinsyre. Det er bare skallet av C vitaminkomplekset. Derfor anbefaler jeg tilskudd i form av Whole Food vitamin C, altså matbaserte. C vitaminer ødelegges veldig fort ved oppbevaring og varmebehandling. Derfor er det viktig at produktet er skånsomt tørket og oppbevart mørkt. Mine foretrukne C vitamintilskudd er for eks Shift Supernaturlig C, Pur Radiance C fra Synergy eller Camu Camu eller Acerola pulver.

Fermentert mat Fermentert mat inneholder melkesyreproduserende bakterier. De bidrar til en frisk og balansert tarmflora.  I tarmen vår er 70-80% av immunforsvaret. Bli er fermenterer du også og styrk immunforsvaret ditt via en frisk tarm. Jeg har skrevet noen bloggartikler om fermentering som du enkelt kan gjøre hjemme på ditt eget kjøkken; surkål,kombutcha og fermenterte granskudd.

SøvnNok søvn er immunforsvarets beste venn. Det er når vi hviler og sover at kroppen restituerer seg og styrker immunforsvaret. 8 timer hver natt er nødvendig for de fleste.  

For mer inspirasjon til en friskere hverdag på en naturlig måte, bli med i Fb gruppen Naturlig frisk med Fjellfrisk

Kilder:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23378454https://vof.no/fra-hode-til-hale-om-bruken-av-innmat-hjemme-og-ute/https://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/vitamina.php

Følg gjerne Fjellfrisk på Facebook også @fjellfrisk