Bak ditt eget surdeigsbrød av økologisk mjøl
Starter / surdeigskultur
I stedet for gjær trenger du en surdeigstarter.
- Lag din egen starter, se f.eks www.surdeig.no eller få en ferdig starter. 2 dl er passe mengde. Oppbevares i et glass med gummistrikk eller løst lokk.
- Må mates jevnlig, ca 1 g/uke hvis den står i kjøleskapet. Det gjør du ved å ta av ca halvparten av deigen og tilsette nytt mjøl og litt nytt vann. Rør om til du har en litt tykk grøt.
-eller hver 2-3 dag hvis den står på kjøkkenbenken.
- Kan overleve i ca 2 uker i kjøleskapet eller kan tørkes.
Brød
- Lag deig av mjøl, surdeigstarter, salt og vann. Ha mjølet og salt i bakebollen. Surdeigstarter vispes ut i noe av vannet før den has i deigen. Rør den godt sammen. Konsistensen skal være som en tjukk grøt. Dekk den til med et klede eller plast. Heve i 8-12 timer i romtemperatur. Rør den sammen igjen og ha over i former. Dekk de med plast eller klede. Etterhev til du ser det danner seg huller i deigen, da er den klar for steking.
- Stek på ca 200 g i 1 time (jeg bruker kald ovn), eller maks varme i 15 min, deretter 175 gr i 45 minutter.
- Ta de ut av forma og la de ligge og «slippe» fuktighet i noen timer.
Brødene bør ligge på kjøkkenbenken til de er helt kalde. Kan fint fryses.