Bak ditt eget surdeigsbrød av økologisk mjøl

Starter / surdeigskultur I stedet for gjær trenger du en surdeigstarter. 

  • Lag din egen starter, se f.eks www.surdeig.no eller få en ferdig starter. 2 dl er passe mengde. Oppbevares i et glass med gummistrikk eller løst lokk.
  • Må mates jevnlig, ca 1 g/uke hvis den står i kjøleskapet. Det gjør du ved å ta av ca halvparten av deigen og tilsette nytt mjøl og litt nytt vann. Rør om til du har en litt tykk grøt.

-eller hver 2-3 dag hvis den står på kjøkkenbenken.

  • Kan overleve i ca 2 uker i kjøleskapet eller kan tørkes.

Brød

  • Lag deig av mjøl, surdeigstarter, salt og vann. Ha mjølet og salt i bakebollen. Surdeigstarter vispes ut i noe av vannet før den has i deigen. Rør den godt sammen. Konsistensen skal være som en tjukk grøt. Dekk den til med et klede eller plast. Heve i 8-12 timer i romtemperatur. Rør den sammen igjen og ha over i former. Dekk de med plast eller klede. Etterhev til du ser det danner seg huller i deigen, da er den klar for steking.
  • Stek på ca 200 g i 1 time (jeg bruker kald ovn), eller maks varme i 15 min, deretter 175 gr i 45 minutter.
  • Ta de ut av forma og la de ligge og «slippe» fuktighet i noen timer.

Du kan bruke samme type mel som til brød med gjærdeig. Helst økologisk mel. Start gjerne med minst 50% siktet mel (f.eks hvete eller spelt) og 50% sammalt mel (f.eks rug, spelt, emmer, landhvete, svedjerug) eller bruk en ferdig bakeblanding fra Holli Mølle. Jeg bruker 2 kg mel til 3 brød. 2-3 ss salt, ca 1 dl surdeigstarter og vann til passe deig. Passe deig er som en tykk grøt. Trenger ikke elte, bare røre godt sammen. Hvis du ønsker å ha frø (f.eks solsikkefrø, sesamfrø, linfrø el.l) i brødet så legger du de i bløt i vann tilsatt ½ ts salt mens deigen hever første gang. Skylles og tilsettes brøddeigen etter førstegangsheving

Surdeigstarter

Mjøl fra Holli Mølle

Surdeig

Etterheving

Ferdig brød

Brødene bør ligge på kjøkkenbenken til de er helt kalde. Kan fint fryses.