Binyretretthet

Har du symptomer som tretthet, utmattelse, konsentrasjonsvansker, søvnløshet, vektøkning, engstelse, allergier, irritabel tarm eller hjernetåke. Binyretretthet eller adrenal fatique kan være roten til problemet. Binyrene er to hormonkjertler som sitter som to hatter på toppen av nyrene. Binyrene har en veldig viktig funksjon i kroppen vår.

Kortisol
Hormonet kortisol produseres i binyremargen og har innvirkning på, og «styrer» en rekke prosesser i kroppen. Det være seg alt fra energiproduksjonen, fordøyelsen, beinbygning, immunforsvaret, nervesystemet, hjertet, vekst og blodsukkeret. Det er også «gass-hormonet» i kroppen vår som vi under normale omstendigheter skal ha høyest nivå av om morgenen. Nivået faller så utover dagen og er lavest på kvelden. I tillegg til å være et hormon vi trenger en viss mengde av, er kortisol også et stresshormon. Stress over lang tid stimulerer binyrene til å produsere mer kortisol, med konstant forhøyede kortisolnivåer i kroppen som konsekvens. Et forhøyet kortisolnivå over tid kan være årsak til flere symptomer og gi uheldige følger. Det kan blant annet hemme produksjon av beinvev ved at det øker utskillelsen av kalsium gjennom nyrene, det kan bryte ned skjelettmuskulatur og det kan heve blodtrykket.

Binyretretthet
Binyretretthet er stress-relatert og oppstår når «HPA-aksen» hypotalamus, hypofysen og binyrene ikke fungerer optimalt. Hypotalamus, som er det øverste senteret i det endokrine systemet (kroppens hormonsystem), er en hormonkjertel i hjernen som tar imot signaler og impulser fra bl.a sanseorganene, nervesystemet, hormonsystemet og fungerer som en slags sentral/koblingsboks. Stress får Hypotalamus til å sende signaler til Hypofysen som igjen produserer hormonet ACTH som stimulerer binyrene til å produsere kortisol og andre steroidhormoner i binyrebarken.

Årsaken til binyretretthet er vanligvis langvarige stressbelastninger, både fysisk og psykisk eller kronisk sykdom, og det fører rett og slett til at binyrene blir «slitne». Binyretretthet er ikke noe som oppstår over natta, men kommer snikende over tid. Kroppen vår er ikke konstruert for langvarig stressbelastning.

Symptomene er også mange. Det skyldes at binyrehormonet kortisol er involvert i veldig mange prosesser i kroppen, som for eksempel energiomsetningen, leverens funksjon, skjoldbruskkjertelens funksjon/stoffskiftet, blodsukkerreguleringen, opptak av mineraler i tarmen, elektrolyttbalansen osv. Stresshormonene kortisol og adrenalin øker vår styrke og fokus i krisesituasjoner, men dersom vi er i kronisk stressmodus kan binyrene bli overbelastet og vi blir hypersensitive for stress. Slitne binyrer klarer ikke å opprettholde en normal kortisolproduksjon gjennom dagen. Blir du trett mellom kl 14 og 16 på ettermiddagen er det et tegn på at binyrene dine sliter.

Stoffskifteubalanser og slitne binyrer
Stoffskiftet vårt er kroppen sin evne til å produsere nok energi til å «drifte» alle prosessene i kroppen vår og produsere energi til alle daglige gjøremål og fysisk aktivitet. Stoffskiftet styres av stoffskiftehormoner fra skjoldbruskkjertelen, men stoffskiftehormonene trenger «assistanse» fra binyrehormoner. Har du lavt stoffskifte så har du sannsynligvis et binyreproblem også. Uten velfungerende binyrer er det lett å få stoffskifteubalanser. Blodprøver på stoffskiftet kan være OK lenge og det kan ta lang tid før stoffskifteubalanser vises på blodprøver.

Signaler og symptomer
Hvis du hele tiden føler deg som et dårlig ladet mobilbatteri og har følelsen av å gå på tomgang, energien synker drastisk etter lunsj, du er følsom for lukter, lyder, lys og andre sterke sanseinntrykk? Du blir lett stressa, svimmel når du reiser deg litt brått, hjertebank, problemer med å sove, ustabilt blodsukker, cravings på noe søtt eller salt eller har allergi? Alle disse symptomene indikere slitne binyrer. Det samme gjelder ved angst, depresjon og andre psykiske problemer. Er du trøtt og sliten om dagen, men våkner til om kvelden så du ikke får sove? Dette er typisk for binyretretthet og skyldes unormal produksjon av kortisol i binyrene. Blir du fort svimmel når du reiser deg opp litt fort? Det kan være binyrene og mineralmangler da det er binyrenes hormoner som styrer blodtrykket. Hjerterytmeforstyrrelser er også linket til binyrene og mineralbalansen i kroppen.

Tenker du hele tiden på den neste kaffekoppen eller den søte snacksen? Problemet med slike stimuli er at de mister effekten sin over tid. Etter hvert som kronisk stress sliter på kroppen gir hver kaffekopp et mindre og mindre løft. Kortisol har også en anti-inflammatorisk effekt som bidrar til å regulere immunsystemet. Blir du ofte syk når du tar ferie? -det er ikke tilfeldig. Også ved allergi, astma, tørr hud, leddsmerter, alle autoimmune tilstander, smerter og stivhet i korsryggen, er binyrene involvert. Ved binyretretthet blir kroppens evne til å balansere elektrolyttene natrium, kalium, kalsium og magnesium svekket. Kalium er det første mineralet som tappes ved langvarig stress.

Binyretretthet utvikles i tre faser:
1. Binyrene produserer hormoner tilpasset ditt stressnivå. Adrenalin ved kortvarig stresspåvirkning og kortisol ved stress over tid.

2. Ved stress over lang tid vil du ha forhøyet produksjon av kortisol på grunn av overaktive binyrer og typisk her er høyt blodsukker. I denne fasen kan trening og annen aktivitet «brenne opp» overskuddet.

3. I denne fasen er binyrene blitt så slitne av å produsere store mengder kortisol over lang tid, så produksjonen går drastisk ned. Binyretretthet er en realitet…..du føler deg «på felgen».

Slitne binyrer, hva gjør jeg?
Som du ser, så er binyrenes funksjon helt alfa og omega for en frisk kropp. Med andre ord er det å starte med å restituere binyrene, er å starte i riktig ende når man skal bygge opp igjen en sliten og kanskje syk kroppen.

Når jeg jobber med theRootCauseProtocol har jeg alltid fokus på å hjelpe binyrene i gang igjen først ved hjelp av mineraler, whoole fod vitamin C og urter som stimulerer binyrene. Viktigst for binyrefunksjonen er elektrolytt-mineralene magnesium, natrium og kalium. Disse må kroppen ha nok av og i riktige mengder i forhold til hverandre for at binyrene skal fungere som de skal. Det er også viktig å finne årsaken til stresset og jobbe med det, og ikke bare med symptomene.

Måling og testing
Det er flere måter å måle kortisolnivåene i kroppen på. Måling i spytt, blod og urin brukes av ulike leger og behandlere. Jeg bruker hårmineralanalyse. Den gir en god indikasjon på mineralnivåene i kroppen over tid, som igjen viser hvordan binyrene fungerer da binyrene trenger mineralene Kalium, Natrium og Magnesium. Lurer du på om binyretretthet gjelder deg? Jeg tilbyr gratis informasjonssamtale som du kan bestille ved å sende en mail til tone@fjellfrisk.no

For mer inspirasjon til en friskere hverdag på en naturlig måte, bli med i Fb gruppen Naturlig frisk med Fjellfrisk

 

Friskere binyrer

Kjenner du deg igjen i teksten? 

Få 3 gode tips for friskere binyrer!


Klikk her

Kilder:
https://drjockers.com/test-adrenal-function/https://www.drlam.com/adrenal-fatigue/concepts/adrenal-fatigue-crash-and-recovery-cycle/https://nhi.no/kroppen-var/organer/binyrene/?page=1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11068377http://www.pointinstitute.org/wpcontent/uploads/2012/10/standard_v_9.2_hpa_axis.pdfhttps://sml.snl.no/kortisol

Følg gjerne Fjellfrisk på Facebook også @fjellfrisk