Magesyre

Magesyre
Er du plaget med halsbrann og sure oppstøt? I skolemedisinen kalles det gastroøsofageal refluks. Det er når det føles som om væska i magesekken kommer opp i spiserøret. Det skjer når klaffen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer som den skal. Men er det egentlig for mye magesyre som er problemet? Nei, for at den klaffen skal fungere, må det være tilstrekkelig med magesyre i magen og den må være sur nok.
Leger skriver ut medisiner mot for mye magesyre, såkalte protonpumpehemmere over en lav sko. I 2016 brukte 450 000 personer i Norge medisiner mot for mye magesyre.
Hva er magesyre?
I magesekken har vi en væske som kalles magesyre som inneholder saltsyre (HCL). Den har en, eller rettere sagt, skal ha en pH på mellom 1,5 og 3. Det er SURT. Så surt at du faktisk kan fordøye en spiker…. PH husker jeg vi lærte om på skolen. Husker du det? Skalaen går fra 0 til 14, hvor verdier under 7 er surt, 7 er nøytralt og over 7 er alkalisk eller basisk. Fra min oppvekst på gård med melkekyr ble det brukt maursyre til å konservere graset til silo (foret til kua). Maursyre har en pH som er lavere enn 3,8 og maursyre er etsende og hvis en bonde fikk det på huden eller i øynene så etset det noe helt forferdelig. Da var det å løpe til nærmeste vannslange som gjaldt, Ja, å få maursyre på øynene kan i verste fall medføre blindhet. Ingen spøk altså. Det sier bare litt om hvor sur magesyra vår er, eller rettere sagt skal være.
Hva skjer i magesekken?
Fordøyelsen vår er en lang og komplisert prosess. Fordøyelsen av et måltid starter faktisk når du begynner å tenke på maten og ser den. Da oppfatter hjernen din at nå er det mat på gang. Den setter automatisk i gang en prosess i kroppen som skal ta i mot maten og fordøye den. Du har kanskje sett en hund som begynner å sikle når den skjønner at det er mat på gang? Allerede ved lukten eller tanken på mat begynner produksjonen av magesyre.
Magesyras oppgaver
Magesyra har flere funksjoner. Først og fremst spalter den næringsstoffene i maten. Proteiner spaltes i aminosyrer og mineraler spaltes til former som gjør at tarmen klarer å ta de opp. Magesyra har også som oppgave å drepe bakterier og virus og andre sykdomsfremkallende mikroorganismer. Har du magesyre som er så sur som den skal være, så er det jammen ikke mange bakterier og andre patogener som overlever den.
Saltsyra i magesyra dannes av parieltalceller. De danner også intric faktor som er nødvendig for opptak av vitamin B12 i tynntarmen. Mange med lave verdier på vitamin B12 har også for lite magesyre. Over tid kan lite magesyre føre til både benskjørhet og andre sykdommer hvor mineralmangler kan være årsaken, fordi mineralopptak i tarmen er avhengig av nok magesyre.
Symptomer på for lite magesyre
Andre vanlige symptomer på for lite magesyre i tillegg til halsbrann og sure oppstøt, er magesår, maten blir liggende lenge i magen, oppblåsthet, gassdannelse, kronisk diaré, kronisk candida-infeksjon, dårlig ånde, hudproblemer, flisete negler, belegg på tunga, ufordøyd mat i avføringen, kvalme etter å ha tatt kosttilskudd.
Årsaker til for lite magesyre
Det kan være mange årsaker til for lite magesyre. I vår stressede hverdag tar vi oss ikke tid, eller skjønner viktigheten, av å ha ro og fred når vi spiser. Vi spiser «i farta», sluker maten, glemmer å tygge den skikkelig og hodet er fullt av tanker og indre stress. For en optimal fordøyelse er det viktig å ha ro rundt måltidet og gjerne ta en liten hvil etter maten. Da får kroppen ro til å prioritere fordøyelsen.
Et kosthold med mye sukker og andre raske karbohydrater og mye ferdigmat er lite gunstig for en optimal magesyre. Alle måltider bør inneholde en god proteinkilde, da proteiner stimulerer magesyreproduksjonen.
Låsninger i ryggsøylen kan påvirke både magesyreproduksjonen og fordøyelsen generelt. Det samme gjelder medisiner. Mangel på mineraler og da særlig magnesium og sink har betydning for optimal magesyreproduksjon og for at klaffen mellom magesekken og spiserøret skal fungere.
Svake binyrer er også en tilstand mange sliter med i dag og som påvirker fordøyelsen og magesyreproduksjonen.
Når vi blir eldre danner vi også mindre magesyre.
Følger av for lite magesyre
Magesekken er første «stasjon» i fordøyelsen, etter munnen. Når ting i magesekken ikke fungerer som det skal, så forplanter det seg videre utover i fordøyelsessystemet. Opptak av næring i tynntarmen kan blir dårligere. Bakterier og andre mikroorganismer som normalt blir drept i magesekken, kan overleve ved for svak magesyre og følge med videre nedover i tarmsystemet hvor de kan etablere seg og gi symptomer som for eks IBS, SIBO og autoimmune tarmsykdommer.
For lite magesyre kan også gi både diare og forstoppelse og gjerne veksling mellom de. Du kan også bli lettere mottakelig for infeksjoner som både skyldes bakterier og virus.
Andre symptomer som kan knyttes til lite magesyre over tid er oppvekst av candida, allergi, astma, psoriasis, akne og andre hudproblemer. Også psykiske problemer kan relateres til fordøyelsen.
Tips
Sett av tid til måltidet og STRESS ned. Når kroppen din er i stress-modus vil den ikke prioritere fordøyelsen. Tygg maten godt! Ikke drikk mye vann eller annen drikke til måltidene. Mye væske tynner ut magesyra. Drikk utenom måltidene og unngå mye drikke den siste halvtimen før mat og etter mat.
Spis ren og næringsrik mat og begrens mengden raske karbohydrater til et minimum. Du kan gjerne laste ned min guide til et helsefremmende kosthold her https://www.fjellfrisk.no/mat-som-medisin/
Ha alltid en god proteinkilde og en god fettkilde i hvert måltid. Det fremmer magesyreproduksjonen.
Prøv å drikk et halvt glass vann med enten 1 ts – 2 ss eplecidereddik eller en saften av en halv presset sitron i en stund før de store måltidene. Det styrker magesyren. Også juice av stangselleri og bitre grønnsaker som ruccola og artisjokk er bra for fordøyelsen.
Hvis ikke disse tiltakene hjelper deg så anbefaler jeg deg å oppsøke en dyktig naturterapeut. Både soneterapi, akupunktur og andre behandlingsformer kan hjelpe fordøyelsen din på rett kjør. En dyktig ernæringsterapeut (ikke ernæringsfysiolog) kan også hjelpe deg med kostholdet. Jeg jobber selv med både soneterapi og tester (Hårmineralanslyse og matintoleransetest). De to verktøyene til sammen gir ofte gode indikasjoner på tilstanden i fordøyelsessystemet ditt og hvor problemet er.
Har du reelle problemer med magen og fordøyelsen er det viktig at du oppsøker lege.
Å begynne å ta syrenøytraliserende midler er sjelden en god løsning over tid, heller tvert i mot.
Kilder:
https://forskning.no/medisiner/magesyre-medisin-koblet-til-tidlig-dod/336061
https://forskning.no/medisiner-sykdommer/bruken-av-magesyrehemmere-doblet-pa-ti-ar/349701
- Wallace JL. Prostaglandins, NSAIDs, and gastric mucosal protection- why doesn’t the stomach digest itself? Physiological Reviews 2008; 88: 1547-65. http://physrev.physiology.org/content/88/4/1547
- Giles GR. Action of gastrin on the lower oesophageal sphincter in man. Gut 1969; 10: 730-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1552975/
- Widmaier E, Raff H, Strang K. Vander’s human physiology, 12. utgave. Boston: McGraw-Hill, 2012: 534-8.
- Roberts NB. Bacterial killing in gastric juice – effect of pH and pepsin on Escherichia coli and Helicobacter pylori. Journal of Medical Microbiology 2006; 55: 1265-70. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16914658
- Andrès, E. : Vitamin B12 (cobalamin) deficiency in elderly patients. CMAJ 2004; 171: 251-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15289425
- Wright JV, Lenard L. Why stomach acid is good for you. Rowman & Littlefield, 2001.


